4. Az éttermek szerepe a tudatos táplálkozásban

Nagyon jó, hogy az emberek olvasnak könyvekben és magazinokban a helyes táplálkozásról, és valóban szeretnének sokan egészségesebben étkezni, de nincs információjuk arról, hogy a gyakorlatban hogyan és hol tehetik ezt meg. Manapság egyre kevesebben tudnak időt fordítani arra, hogy a naponta legalább háromszori étkezést otthon, ellenőrzött körülmények között és ellenőrzött alapanyagokból oldják meg. Pedig csak ebben az esetben biztosított jelenleg, hogy ha valamilyen speciális diétát követ valaki – például fogyókúrázik, vagy cukorbeteg, vagy intenzív testedzés mellett fehérje dús étrenden van – akkor ennek megfelelően tudjon enni. Az otthoni főzés helyett sokan a gyorsétterem- hálózatokat választják alternatívaként, de ez nem tűnik túl jó megoldásnak az egészséges táplálkozás szempontjából.

Éppen ezért a hagyományos melegkonyhával rendelkező éttermeknek óriási szerepük van abban, hogy kiszolgálják ezt az igényt.

Ön szerint miért van az, hogy ha egy termékre ráírják hogy „light” vagy „bio” akkor azt szívesebben veszik meg az emberek? Mert szeretnének egészségesebben élni! Ön szerint miért van, hogy az étel kiszállító cégek sorra veszik fel az étlapjukra a különböző fittness, wellness és kímélő menüket? Mert IGÉNY van rá és az emberek szívesen választják ezeket, mert szeretnének törődni az egészségükkel. Ugyanezek az emberek adott esetben választhatnának „hagyományos” éttermet is. Azonban ez idáig a vendéglőkben nem kapták meg azt a törődést, amellyel kiszolgálják azt az igényüket, hogy szeretnék tudni az adott ételről, hogy az Ő saját életritmusába és étkezési szokásába belefér e. Emlékszik? Mind különbözőek vagyunk, különböző igényekkel. Van aki zsírszegényen, van aki fehérje dúsan, van aki szénhidrát szegényen stb. szeretne enni. Persze vannak olyanok akiknek „ez az élete” és a fejében egy egész adatbázis van arról, hogy melyik étel vagy összetevő milyen értékekkel bír. Azért a többség nem ide sorolható. Egy dolog azonban közös bennük: Mindegyikük a saját életritmusához mérten egészségesen szeretne élni.

Az otthon elkészített ételek után az éttermekben lehet a legegészségesebben táplálkozni.

Ez tény.

Sajnos ezt kevesen tudják. Az emberek nem azért mennek étterembe enni, mert ott lehet a legegészségesebb és legtáplálóbb ételeket kapni. Az éttermet a többség programként kezeli. Ez önmagában nem lenne baj, hiszen a hely szelleme és a kiszolgálás tényleg jó programmá teheti. A baj az, hogy ha az illető éhes, akkor a megszokott rossz gyakorlat az, hogy “gyorsan bekapok valamit”. Sokan ezért részesítik előnyben a gyorsétterem-láncokat. Ezek azonban sem árban, sem minőségben nem versenyképesek a valódi éttermekkel. Hiába próbálják nagy összegeket befektetve hirdetni magukról, hogy milyen egészségesek az ételeik, ez ámítás. Költség szempontjából pedig sokszor hasonló nagyságrendű egy menüsor, mint étteremben egy főétkezés ára.

Kitűzött célunk, hogy ezen a szokáson változtassunk!

Szeretnénk megértetni az emberekkel, hogy vendéglőben enni olyan, mintha otthon készítette volna. Szeretnénk megértetni az emberekkel, hogy mekkora különbség van a gyorsétterem, a konzervipari étel és a valódi melegkonyha között. Szeretnénk újra visszaadni a vendéglátás valódi értékét az emberek számára.

5. Mit tehetnek az éttermek az egészségért?

Az előzőekből talán kitűnik, hogy miért olyan fontos az éttermek szerepe az egészséges táplálkozásban. De hogyan szolgálhatja ki a vendéglátó az információ igényét a vendégnek az alapvető tápanyagok összetételét illetően?

Azoknak az éttermeknek, melyek szeretnének törődni a vendégek egészségével, és szeretnének profitálni a tudatos táplálkozás és a wellness bevezetéséből, kialakítottunk egy szolgáltatást és hálózatot.

 

6. A hálózat célkitűzése

A hálózat célja népszerűsíteni az emberek számára a tudatos táplálkozás fontosságát és felhívni a figyelmüket az éttermek minőségi szolgáltatására. Tudatosítani bennük, hogy ha nem otthon esznek, akkor a legegészségesebben étteremben tudnak enni. Ugyanakkor a tudatos táplálkozást is az éttermekben érhetik el a legkönnyebben. Így javíthatunk a társadalom egészségi állapotán, egyúttal segíthetünk emelni a vendéglátás értékét az emberek számára.

Segíteni és szakmai hátteret nyújtani a vendéglátó szakma számára, hogy hogyan tudja kiszolgálni a vendég egészséges életmód iránti igényét.

< Vissza 2 / 3 Tovább >