1. Mi változott a táplálkozás területén?

Néhány évtizeddel ezelőtt nem figyeltek oda az emberek a táplálkozásra, mégsem volt ennyi elhízás és betegség, mint manapság. Az ételek vitamindúsak és táplálóak voltak. A gyümölcsök a naptól lettek érettek. A háziasszonyok frissen szedett vagy vásárolt alapanyagokból főztek. De mára valami megváltozott!
Az élelmiszeriparba bevonult a kémia.
Napjainkban a gyümölcsök, zöldségek értékes tápanyagok helyett műtrágyát szívnak magukba. A nap helyett permet teszi őket éretté.
A látszat megmaradt! De egy valami megváltozott. A tartalom.
Ez az úgynevezett “E-betűs társadalom”! Az ételek ízfokozókat, színezékeket és térfogatnövelőket - egyszóval kemikáliákat - tartalmaznak.

 

2. Félrevezető adatok a táplálkozással kapcsolatban

A táplálkozás iparrá alakulásával egy időben hamis adatok jelentek meg az élelmiszerekről, a permetek és a kémiai adalékok „ártalmatlanságáról”, így vezetve félre a táplálkozási szokásokat. Nézzünk egy példát: rengeteg ételben használnak tartósítószert, mondván ártalmatlan. De a tartósítószert a szervezet nem tudja megemészteni, így zsírban raktározza el, hogy védje a testet annak mérgező hatásától. Ha a zsírréteg megtelik a veszélyes anyagokkal, a szervezet újabb zsírréteget von a testre, hogy legyen hova raktározni az újra és újra elfogyasztott mérgező anyagokat.
Mit okoz mindez?
Nagymértékű egészségkárosodást és a betegségek mellett egy új „járványt”: az elhízást. Természetesen az emberek nem szeretnének egészségtelenül táplálkozni, hogy betegek és elhízottak legyenek.
Felismerték, hogy a problémát kezelni kell egy egészségesebb életvitellel. Így indult hódító útjára a Wellness.

 

3. Mi a Wellness?

A wellness szó jelentése ”jó közérzet, testi-lelki jóllét”.
Mondhatjuk, hogy a wellness egy életforma. Olyan életritmus, mely erőltetések és szélsőségek nélkül azt eredményezi, hogy fizikailag és szellemileg jól érezzük magunkat a bőrünkben.
A wellness tudatos táplálkozásból, testmozgásból, szépség- és testápolásból és a lélek harmóniájából tevődik össze.

Wellness érzés lehet egy jó séta az erdőben vagy akár a parkban. Lehet egy kellemesen eltöltött ebéd, egy jó masszázs, egy kis szaunázás, vagy akár egy felemelő érzést adó könyv elolvasása vagy film megnézése. Tehát minden besorolható a wellness életfelfogás alá, amitől jól érezzük magunkat és nem károsítjuk vele a szervezetünket vagy másokét.
A wellness immár mozgalommá nőtte ki magát, de hazánkban sajnos hiányzik valami!

Míg cégek sokasága (hotelek, magazinok, sportszergyártók stb.) szakosodott a wellness szolgáltatásra – ami lassan, észrevétlenül milliárdos üzletté nőtte ki magát –, addig a tudatos táplálkozás bevezetése gyerekcipőben jár. Nem a különböző fogyókúrás és diétamozgalmakra gondolunk, azokból számos áll rendelkezésre. A mindenki számára egyaránt fontos tudatos táplálkozásról beszélünk!

Mit is jelent ez? Mindannyian különbözőek vagyunk. Különböző munkát végzünk, különböző mértékben és módon mozgunk, különböző korúak vagyunk, és még sorolhatnám. Ez azt is jelenti, hogy a táplálkozás területén is különbözőek a szervezetünk igényei. Egyeseknek esetleg kalóriadúsabb, míg másoknak például szénhidrát szegényebb ételekre van szüksége ahhoz, hogy formában maradjanak, vagy formába jöjjenek.

 

  1 / 3 Tovább >